Numele cotidianului: Transindex
Anul şi data apariţiei: 26.10.2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Autorul articolului: (hírszerk.)
Titlul articolului: MPSZ: mondjon le az RMDSZ-csúcsvezetés a kisebbségi törvény miatt
Acces online: https://belpol.transindex.ro/?hir=9697

"A román politikai elit önszántából még egy ilyen cikória-autonómiát sem hajlandó megadni a romániai nemzeti közösségeknek" – írja a kisebbségi törvény szenátusi visszautasítása kapcsán a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ).

Az elnökségi közlemény szavai szerint "az RMDSZ csúcsvezetőinek felelőssége, hogy olyan kisebbségi törvénytervezetet készítettek, amely nem rendelkezik a romániai magyar társadalom többségének, történelmi egyházaink, magyar civil szervezeteinek támogatásával, ezért az elutasított törvénytervezetet a romániai magyar társadalom nem tudja, nem kívánja megvédeni."

"Követeljük, hogy az RMDSZ azonnal vonja vissza az elutasított kisebbségi törvénytervezetet és a romániai magyarsággal együtt alkossunk egy olyan új autonómia-kódexet, amelyet a teljes magyar nemzeti közösségünk elfogad, képvisel és szükség esetén megvéd. Követeljük az RMDSZ csúcsvezetőitől, hogy vállalják politikájuk felelősségét és haladéktalanul mondjanak le" – áll a közleményben.